Pevalen™ firmy Perstorp otrzymuje certyfikat ECO PASSPORT przyznawany przez OEKO-TEX®

Tony Toebak
Marketing Communications Manager
11 października 2016

Perstorp, czołowy dostawca plastyfikatorów PCW i innych specjalistycznych chemikaliów, otrzymał certyfikat ECO PASSPORT od OEKO-TEX® na swój produkt Pevalen™ (pentaerytrytol czterowartościowy lub PETV), prawdziwy plastyfikator bezftalanowy. Jest to świadectwo, że Pevalen może być wykorzystywany w zrównoważonej produkcji tekstyliów oraz dowód, że stosowanie Pevalenu™ w wyrobach włókienniczych nie pociąga za sobą szkodliwych efektów dla zdrowia ludzi ani dla środowiska naturalnego.

– Jesteśmy bardzo dumni z otrzymania tego niezwykle ważnego, niezależnego certyfikatu! – mówi Håkan Björnberg, Wiceprezes ds. innowacji firmy Perstorp. – To potwierdzenie, że Perstorp jest na właściwej drodze ze swoją ambicją tworzenia bezpiecznych i ekologicznych rozwiązań.

– Wraz z ciągle rosnącym zapotrzebowaniem na Pevalen™, ze względu na jego bezftalanowy skład, dostrzegliśmy również zwiększony popyt na certyfikaty OEKO-TEX® wśród przedsiębiorstw działających w przemyśle tkanin powlekanych – zauważa Björnberg. – Ten certyfikat gwarantuje klientom potrzebującym wysokowydajnego bezftalanowego plastyfikatora do tekstyliów powlekanych PCW, że Pevalen™ jest dla nich najlepszym wyborem. Perstorp to pierwsze przedsiębiorstwo wprowadzające PETV na rynek.

Przedstawiciele Perstorp będą omawiać kwestie związane z Pevalenem™ – oraz innymi innowacjami spod znaku zrównoważonego rozwoju w przemyśle tworzyw sztucznych – na targach K 2016, na stoisku naszego partnera dystrybucyjnego, firmy Nordmann, Rassmann, w Hali 8b (stanowisko H29).

Więcej informacji mogą udzielić:

Tony Toebak, Kierownik działu komunikacji marketingowej, email, Tel.: +31 416 317 721
Kevin Noels, EMG, email, Tel.: +31 164 317 011

O OEKO-TEX®
Stowarzyszenie OEKO-TEX® oferuje całą gamę produktów i usług do zrównoważonej produkcji wyrobów włókienniczych. Jego najnowszy produkt, certyfikat ECO PASSPORT, umożliwia producentom chemikaliów i związków chemicznych wykorzystywanych do przetwarzania wyrobów włókienniczych jasne potwierdzenie, że ich produkty spełniają kryteria odpowiedzialnej ekologicznie produkcji tekstyliów. Pevalen™ to pierwszy produkt wytwarzany w Szwecji, który otrzymał ten certyfikat.